Voor iedereen hetzelfde basisinkomen?

Spreekuur Stadsfilosoof in de Maand van de Filosofie

TRUE BLUE DELFT, donderdagochtend 23 april van 09.30 – 11.30 u
door Karen Weeda

Iedereen hetzelfde basisinkomen?

Het thema van de maand van de filosofie is ‘ongelijkheid’. Deze maand daarom extra aandacht voor gelijkheid en ongelijkheid tijdens het spreekuur van de Stadsfilosoof. Donderdag 23 april is daarom te gast bij True Blue Delft: filosofe Karen Weeda. Karen onderzoekt waarom wij wel of niet zouden moeten kiezen voor één en hetzelfde basisinkomen.

Karen: ‘Er zijn vele vormen van ongelijkheid in de samenleving. Ongelijkheid qua inkomen is er één van.’ De bijeenkomst begint met een uitleg van het idee achter één basisinkomen. Hoe zou dit kunnen bijdragen aan het verminderen van ongelijkheid? Welke argumenten zijn aan te voeren tégen de invoering van ‘gratis geld’? Wat volgt is een gedachte experiment waarbij gespeeld wordt met ‘rechtvaardigheid’ (John Rawls) en ‘echte vrijheid’ (Philippe van Parijs). Ten slotte treden de deelnemers met elkaar in dialoog. Eén basisinkomen voor iedereen, is dat wel of geen goed idee? En waarom?

Entree: gratis. Donaties voor True Blue Delft zijn welkom!

Karen Weeda, afkomstig uit Rotterdam, studeert af aan de Universiteit Utrecht met een onderzoek naar de geldigheid van argumenten voor én tegen één gelijk basisinkomen voor iedereen. Zij werkt als jobcoach en informeert/adviseert regelmatig instanties die in haar onderzoek geïnteresseerd zijn.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *