49 Delftse pareltjes in een mindmap

Volgens de NS heeft Delft heel veel leuks te bieden. Het NS-magazine Spoor besteedt daar 6 pagina’s aan. Slechts het topje van de ijsberg, stelt mindmapper Hans Buskes, want Delft heeft nog veel meer vijfsterrenpareltjes te bieden.

 

Spoor belichtte 22 Delftse pareltjes. Jij komt nu met maar liefst 49 pareltjes. Dus ook de één- en tweesterrenpareltjes?

“Nee ik heb de lat juist hoger gelegd. Vijfsterrenpareltjes gevonden die niet zo voor de hand liggen. Of die nog maar weinig mensen kennen. Neem bijvoorbeeld the Living. Bestaat net 1 jaar. Je kunt er heerlijk eten. Als ik dat tegen mensen vertel, zeggen ze: ‘The Living? Waar zit dat dan?’ Natuurlijk bevat de mindmap ook de meer gevestigde namen. Maar ook dan met een extra reden. Neem café De Sjees. Wel bekend, vaak stervensdruk. Toch ontbreekt De Sjees vaak in overzichten van bladen, terwijl – om maar iets te noemen – de bediening top is. Dat noem ik geen één- of tweesterrenpareltjes. Vijf sterren.”

 

Je vorige mindmap ging over leegstand, waarover je onder meer zei: ‘Als je winkelpanden als ze leeg komen te staan, blijft vullen met winkels, dweil je als het ware met de kraan open.’ Nu zie ik toch allerlei nieuwe winkeltjes tussen de pareltjes zitten. Dan klopt je vorige mindmap toch niet?

“Deze mindmap klopt en mijn vorige mindmap klopt. Ik bood ook oplossingen om leegstand tegen te gaan: verhip de binnenstad, maak panden multifunctioneel. Voor bijvoorbeeld lunchen en lifestyle – Lu-st. Of voor koffie en hebbedingetjes of koffie en kleding – KEK en Forever Young. Of neem ‘Van alles en nog iets’; gave of grappige zaken voor het interieur op basis van vintage en industriële producten. Verhip, dat maakt de binnenstad leuk.”

 

Goed, dan de pareltjes onder de Delftse bedrijven. Dat is ook een beetje van alles en nog iets.

“Dan zou je toch iets beter moeten kijken. Delft is techniekstad én ambachtstad. En dat kenmerkt deze pareltjes ook. Typisch Delft: slimme dingen bedenken om het leven, of het werken te veraangenamen. Van Exact, opgericht door een paar gesjeesde TU-studenten, nu goed voor ruim 1.500 werknemers in 15 landen, tot De Koperen Kat, die het oude Delfts ambacht van bierbrouwen nieuw leven inblaast. Ook Miss Morrison is puur ambacht, als het gaat om koffie branden en zetten. En over Feyenoordspelers valt veel te zeggen, maar niet dat ze door hun enkel gaan – en dat zou zo maar kunnen komen doordat ze exo-L enkelbanden hebben ontdekt. Het zijn allemaal pareltjes met een hoog gehalte aan Delfts dna – dus niet van alles en nog iets, maar heel veel techniek en heel veel ambacht. En dan heb ik een vijftigste pareltje, Pimdesigned nog niet eens in mijn mindmap opgenomen.”

 

Okay, ik geef het toe: er zitten ook voor mij nieuwe pareltjes tussen. Deze mindmap geeft zes redenen om trots te zijn op Delft.

“Zeven. Of negenenveertig. Want vergeet de bedenkers niet. De ideeënjagers, Delftenaren die anders durven te denken. Of het nu gaat om technologie, cultuur, smaak of ethiek, Delft heeft mensen in huis die hier inspirerende ideeën over hebben. Mensen die durven te pionieren – en durven te doen. Van kwantumcomputer tot Uit eten met Ina – ontdekt of bedacht in Delft. Het is waar, ik heb van tijd tot tijd forse kritiek op Delft. Omdat ik apetrots ben op deze prachtige stad. Met deze mindmap deel ik graag mijn trots.”

 

 

De mindmap is interactief. Klik in de mindmap op doorlinks voor meer informatie over de Delftse pareltjes. En u weet het: delen mag.

Op Delft.nl vindt u meer Delftse mindmapblogs van Hans Buskes. Ook internationaal maakt Buskes steeds meer mindmapblogs. Zoals over hoe als bedrijf om te gaan met een complexer wordende omgeving.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *