Oogstdag 4 oktober

Beste mensen,

De appelbomen in Steenvoorde hangen nu vol met vruchten. Dit voorjaar zijn ze namelijk goed gesnoeid en ook flink bestoven door de bijen die er pal naast wonen. Ook de kweepeer en de walnoten doen het goed. Op de akker naast de appelgaard hebben diverse planten gebloeid … Door de rijkelijke regenbuien van de afgelopen dagen geven de planten nog een tweede bloei.

Oktober is de oogsttijd. En 4 oktober is het Dierendag.

Afgelopen zomer hebben wij verschillende soorten honing geoogst. Ze zijn donkerder dan de honing van de voorgaande jaren was. Via gesprekken met andere imkers kwam ik achter dit ‘geheim van Rijswijk’, zie daarvoor dit krantenartikel: http://www.grootrijswijk.nl/nieuws/donkere-honing-is-het-geheim-van-rijswijk-1.5079194#comments In Duitsland wordt zulke honing, ‘Waldhonig’ genaamd, zeer gewaardeerd. Op de oogstdag zou ik u graag willen vertellen waardoor dat komt!

U bent bij deze van harte uitgenodigd om deze honing te komen proeven en kopen. Het is bovendien tijd om de vruchten en zaden van dichtbij te bekijken. Ze zijn beslist niet minder mooi dan de bloemen! Het programma van de oogstdag ziet er als volgt uit:

De Blokhut zal rond 10.30 geopend worden. De routebeschrijving vindt u hieronder.

Om 11 uur is er een bijzondere lezing door Hubertus Bahorie. Het onderwerp blijft nog even een verrassing! Als stadsfilosoof van Delft schrijft hij regelmatig in de stadskranten en digitale nieuwsbrieven. De laatste editie van september vindt u hier: http://www.delft.nl/Inwoners/Actualiteiten/Nieuwsbrieven/Delft/Week_36_route_naar_herstel/De_stadsfilosoof_wikt

Na de lezing kunnen wij gezamenlijk lunchen. Neem vooral uw eigen lunchpakket mee. Wij zorgen voor thee, koffie, koek en fruit.

Om 1 uur maken wij met Els van Maanen, voormalig voorzitter van de KVVN Den Haag, een wandeling door de Natuurtuin. Samen met de planten-werkgroep heeft zij alle planten van de Natuurtuin in kaart gebracht. Zo ontdekten wij een paar bijzondere planten, zoals de bolderik (met het inmiddels beroemd geworden verhaal van zijn uitbreiding door beheerder Henk Slegten), de gouden ribzaad en de blaassilene.

Aansluitend wil ik u graag om 2 uur bij de bijenstand vertellen over de inwintering van de bijenvolken. Op dit moment zijn alle imkers daar volop mee bezig. De volken moeten immers voor oktober ‘winterklaar’ zijn. De darren wordt reeds de toegang tot de bijenkast ontzegd, zij zitten en masse voor het vlieggat of op de grond. De darrenslacht is gaande. Dit zal allemaal te zien zijn!

De winterbijen werden vanaf september geboren. Over een maand zullen de zomerbijen het stokje aan hen doorgeven. De zomerbijen zullen vervolgens het loodje leggen en het hek van deze zomer sluiten. De estafette tegen de winter zal dan beginnen. Winterbijen zullen in een tros rond de koningin zitten en geduldig de lente afwachten. Met het aanbreken van de lente zal het nieuwe bijenseizoen van 2016 beginnen.

Zou u deze uitnodiging willen doorsturen? Alvast hartelijk dank.

Met vriendelijke groet,
imker Hung Nguyen

PS 1: De Blokhut en de bijenstand zijn te vinden in de Natuurtuin binnen het Wilhelminapark in Rijswijk ( GPS : Hazepad 5, Rijswijk )

Met de auto of de fiets: vanaf de Carpool parkeerplaats bij de ingang van het park aan de Prinses Beatrixlaan Rijswijk neemt u het Hazepad,
na 300 m vindt u aan de rechterhand de Natuurtuin met de Blokhut.
Met het openbare vervoer: Vanaf het station Rijswijk loopt u langs de Klaroenstraat, voorbij een nieuwe grote flat, het park in. Dan rechtsaf na 300 m.
De Blokhut ziet u aan de linkerkant.

PS 2: In de Blokhut kunt u de honing proeven en kopen. Een pot van 450 gram is 5 euro. Een pot van 250 gr is 3 euro.
Een pot walnootpasta van 250 gr is 4 euro. Twee kaarsen van bijenwas zijn te koop voor 1,5 euro.
Met de opbrengst ondersteunen wij kleinschalige hulpprojecten van de stichtingen

Open Hart http://www.stichtingopenhart.nl/ en
Child Surgery Vietnam http://www.childsurgery-vietnam.org/.

Kadotip : een potje honing biedt een goed alternatief voor een bos bloemen

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *