Woensdag 1 juli: de volmaakte mens

In de tweede Meet Up op woensdag 1 juli om 20:30 uur bekijken we verschillende spraakmakende fragmenten uit aflevering “Sleutelen aan de Ziel” en praten daar over door met:

– Thomas Niers, Psychiater
– John Molenaar, Klinisch Neuropsycholoog
– Hubertus Bahorie, Stadsfilosoof
– Partick van der Duin, Toekomstonderzoeker.

We geloven graag dat we allemaal unieke persoonlijkheden zijn. Maar wat als dat beeld van wie we zijn, onze geliefde ‘ik’, louter een truc van het brein is? Bas Heijne voelt zich ongemakkelijk bij het idee dat zijn ik, de ‘echte Bas’, niet meer is dan een optelsom van biologische processen. Hij vraagt zich af hoe we om moeten gaan met dit inzicht.

De aflevering is terug te zien op de website van De Volmaakte Mens:http://www.vpro.nl/de-volmaakte-mens/kijk/afleveringen/aflevering-3.html.

Laat je inspireren en praat mee tijdens de Delftse Volmaakte Mens Meet Up. De toegang is gratis.

Over ‘De Volmaakte Mens’

Wereldwijd werken wetenschappers aan nieuwe technieken die onze ongemakken wegnemen, gebreken repareren en ons gezonder, slimmer, handiger en ouder maken. Maar wat gebeurt er met ons mens-zijn als ingrijpende technieken net zo vanzelfsprekend worden als een kunstgebit of steunkous? En als verbeteren net zo gewoon wordt als genezen? Hoe beïnvloedt dit onze samenleving?

In zes afleveringen trekt Bas Heijne langs laboratoria over de hele wereld, waar wetenschappers hem hun baanbrekende vindingen tonen. Met filosofen en andere denkers buigt Heijne zich over de ethische dilemma’s die deze ontwikkelingen met zich meebrengen. Wat zijn de maatschappelijke gevolgen als perfectie de norm wordt en imperfectie een keuze? Wie is verantwoordelijk voor de gevolgen van technologische ontwikkelingen? En worden we er meer of minder mens van?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *