Pay it Forward Delft

De stadsfilosoof wikt… Pay It Forward Dag op Koningsdag

Prinses Beatrix kan een brief verwachten om beschermvrouwe te worden van Pay It Forward | NL, die Bahorie graag op voorheen Koninginnedag wil houden, de verjaardag van haar moeder, prinses Juliana. “Het Koningshuis heeft een belangrijke voorbeeldfunctie”, legt Bahorie uit. “Koning Willem-Alexander had het als eerste over de participatiesamenleving. En Pay It Forward is een uitgelezen manier om bij te dragen aan jouw samenleving – om te participeren.”

Met níets gelukkig zijn – of met niets gelúkkig zijn?

Het is volgens Bahorie ook hard nodig om belangeloos iets voor een ander te doen. “Zaken waar we ons geluk op bouwen – bezit, een vaste baan – brokkelen af. Daaraan vasthouden maakt niet gelukkig. Wat wel? Geluk is het vermogen in je behoeften te voorzien. Dus als je van alles nodig hebt, zul je met niets gelukkig zijn – en als je niets nodig hebt, zul je met niets gelukkig zijn. En dat zijn twee verschillende dingen.”

Iedereen doet ertoe

Koop eten voor een dakloze. Ga langs bij je alleenwonende oude buurman of -vrouw. Help die fietser die een lekke band heeft. Zo maar drie zaken die je belangeloos voor een ander kunt doen. Bahorie: “Dat is het idee van Pay It Forward: doe belangeloos iets voor 3 mensen en vraag hun alleen om in ruil voor wat jij voor hen doet, om zelf ook belangeloos iets voor 3 anderen te doen – enzovoort. Pay It Forward gaat over insluiten; iedereen doet ertoe. Het levert een participatiesamenleving in extremo op.”

1 op 23,9

Een participatiesamenleving in extremo – leuk gezegd, maar wat levert het je zélf op om iets belangeloos voor anderen te doen? Bahorie: “Okay, laten we het van de berekenende kant bekijken. Stel: jij doet op 1 januari belangeloos iets voor drie Delftenaren. Die doen op hun beurt op 1 februari belangeloos iets voor drie Delftenaren. Die op hun beurt weer belangeloos iets doen voor drie Delftenaren op 1 maart. Als dit elke maand belangeloos gebeurt, zijn er een jaar later, op 1 januari in totaal  2.391.483 belangeloze daden verricht. Als we er even van uitgaan dat dit allemaal in Delft plaatsvindt, waar 100.000 mensen wonen, betekent dat dat je voor 1 belangeloze daad 23,9 belangeloze daden terugkrijgt. Forse winst!”

Met stip

Maar, benadrukt Bahorie: “Het gaat er niet om dat het je heel veel oplevert, het gaat erom dat je geeft. Dat je creëert. Een samenleving die geluk mogelijk maakt. Die niemand uitsluit. Waar je je ook welkom voelt als je een oorlog ontvlucht. Waar je ’s morgens wakker wordt met de vraag ‘Wat ga ik vandaag van mijn dag maken?’ in plaats van ‘Wat gaat mij deze dag allemaal overkomen?’ Dat is een mooie stip voor het einde van je dag; waarbij je je terugblikkend op de dag kunt afvragen: ‘Wat heb ik vandaag gedaan om mijn kinderen een betere wereld te geven dan de wereld in mijn kinderjaren?’”

Bouwen aan geluk

Okay. Laten we dan even een sprong in de tijd maken: het is 30 april 2021 – voor de vijfde keer wordt de Pay It Forwarddag in Delft gedaan. Wat gebeurt er dan allemaal? Bahorie: “Dan is het inmiddels ook de Nationale Weggeefdag geworden; alles wat op Koningsdag op de rommelmarkt is gebleven, wordt dan weggegeven. Kinderen hebben maandenlang gewerkt aan voorstellingen waarvan de opbrengst gaat naar een goed doel. Culturele instellingen openen daarvoor belangeloos de deuren. Winkels hebben aanbiedingen waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. Wie iets belangeloos voor een ander wil doen, krijgt ‘geef het door’-armbandjes mee, om daarmee de ander te stimuleren ook iets belangeloos voor anderen te doen. Wat er dan allemaal gebeurt? We bouwen met ons allen aan geluk.”

 

 

Spreekt de Pay It Forwarddag u aan? Wilt u meehelpen om deze dag op 30 april 2017 in Delft mogelijk te maken? “Daarvoor is een gevend netwerk nodig”, zegt Bahorie. “Van mensen en bedrijven die willen supporten, een website ontwerpen, een brief aan de prinses concipiëren, ruimte bieden, armbandjes maken, enzovoort.” Wilt u meehelpen: meld u aan via de site van de stadsfilosoof. Of kom langs op het wekelijkse open spreekuur van de stadsfilosoof, op donderdag van 10.00 tot 11.30 uur in Grand Café Verderop (VAK) aan de Westvest 9.

Bekijk voor meer informatie ook het filmpje of de Facebookpagina van Pay It Forward Delft.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *