De stadsfilosoof wikt… Over goede voornemens

De beste wensen voor 2016 – u heeft ze de afgelopen dagen vast geregeld ontvangen. “Maar waar gaat het dan om? Over wat het komende jaar jou te bieden heeft, of over wat jij zelf kunt bieden?”, vraagt Bahorie. “Wat kun je doen om er het beste van te maken? Het goede nieuws: je bent hiervoor niet afhankelijk van anderen, alleen van jezelf. Je staat helemaal tot jouw beschikking om van 2016 iets moois te maken.”

GEEN GARANTIE

Leuk hoor, om mensen terug te werpen op zichzelf, maar wat hebben ze eraan? “Elke mogelijkheid om te werken aan een gunstiger versie van jezelf is een kans. Een betere jij creëert een betere wereld en in een betere wereld is het beter leven. Je bent een constante stroom van ervaringen, maar alles wat je denkt en voelt en doet en wilt, wordt ingekleurd door eerdere ervaringen. En die leiden tot ingesleten patronen – gebeurt zus, dan reageer je automatisch zo. Deze patronen hadden in het verleden een functie en hielpen je verder, maar zoals bekend: resultaten in het verleden geven geen garantie voor de toekomst. Je ontmoet die ene collega en prompt stijgt je irritatieniveau – ingesleten patroon. Niet handig. ’s Avonds, als je tijdens het tanden poetsen in de spiegel kijkt en de dag nog eens doorneemt: ben je dan tevreden over wat jíj die dag hebt gedaan en over hóe jij die dag hebt ervaren?”

IS OF MOET ZIJN

En als je niet tevreden bent? “Niet tevreden: gefeliciteerd! Tenminste, als je niet wegkijkt, maar die onvrede juist gebruikt als brandstof om te veranderen. Door de situatie onder ogen te zien zoals die is en dit te aanvaarden, kun je loslaten en er het beste van gaan maken. Als je er daarentegen voor kiest om te leven in een stad waarvan je vindt dat die anders of beter zou moeten zijn, met Delftenaren van wie je vindt dat ze anders of beter zouden moeten zijn, met een stadsbestuur waarvan je je vindt dat het anders of beter zou moeten functioneren, tja, leid je een ander leven. Je legt het vermogen tot verandering of verbetering buiten jezelf en maakt jezelf afhankelijk. Delft wordt dan een heel andere ervaring. Het is echt zo: verbeter de wereld, begin bij jezelf.”

CONCREET

Okay. Maar nu concreet: hoe heeft dit geleid tot een betere versie van de stadsfilosoof? “Ik snap het, practise what you preach. Inderdaad, afgelopen jaarwisseling besefte ik: als stadsfilosoof word ik steeds actiever op bijeenkomsten, geef lezingen, schrijf columns. Maar sinds mijn open spreekuur is vervallen, is de afstand met individuele Delftenaren groter geworden. Dat gaf onvrede; ik ben er voor héél Delft. Die onvrede accepteerde ik als brandstof voor verandering en ik besloot me zonder drempels beschikbaar te blijven stellen. Daarom houd ik vanaf 3 maart weer open spreekuur in een nieuw onderkomen: café Verderop, bij De VAK aan de Westvest, elke donderdag van tien tot half twaalf. En ik ga ook laagdrempelige filosofieworkshops geven, liefst gratis, anders tegen een minimale onkostenvergoeding. Daar kan ik wel wat helpende handen bij gebruiken – van zaaleigenaren tot vrijwilligers die willen meewerken. Dus wil je helpen om Delftenaren in 2016 veel filosofie te bieden en bijdragen aan wijsheid in de stad: je bent méér dan welkom!”

 

 

Kijk voor actuele informatie en activiteiten van de Stadsfilosoof Delft op zijnwebsite en op Facebook.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *