De stadsfilosoof wikt… Is Lichtjesavond typisch Delfts?

Nog een kleine week en het is weer Lichtjesavond. Op dinsdag 8 december wordt voor de achttiende keer het licht gedoofd, om daarna volop los te barsten. Maar is dat typisch Delfts? “Nee hoor,” zegt Hubertus Bahorie, “een lichtfeest vieren is van alle tijden en culturen. Je komt het tegen op de hele planeet. Neem de Hindoestanen: zij vieren het feest Divali. Wanneer het donker wordt, zetten de mensen overal kaarsjes in en om hun huis. Het fenomeen licht spreekt nu eenmaal tot onze verbeelding: niet alleen omdat we bang zijn voor het donker, maar ook omdat we licht gewoon mooi vinden.”

OVERLEVEN

Van oudsher heeft een lichtfeest ook een sociale functie, vertelt de stadsfilosoof. “Vroeger, in de wintermaanden, zaten mensen maandenlang op elkaar, schuilend tegen de elementen. Een feest met vreugdevuren was dan zeer welkom om de lange winter door te komen. Het vuur was een metafoor voor lichtpuntjes in moeilijke tijden. Mensen staken – en steken nog altijd – het vuur niet alleen aan om te overleven, om veilig te zijn. Ze doen het ook om elkaar te kunnen zien, zich te warmen, erop te koken.”

MEDAILLE

Door de eeuwen heen zijn mensen op uiteenlopende manieren omgegaan met de natuurkrachten, zoals licht en donker. “Bij de Sjamaanse culturen zie je dat ze hun relatie met natuurkrachten behouden hebben. Zij vinden donker misschien ook wel ‘eng’, maar ze zien het ook als iets dat nodig is om jezelf te overwinnen. In het Oosten zijn licht en donker twee kanten van één medaille, als Yin en Yang: je moet met beide een relatie aangaan. Wij in het Westen poetsen het donker liever weg, uit angst voor onze eigen donkere kant. We zijn bang voor straf en vluchten weg voor dat deel in onszelf.”

COMPASSIE

En als je de geestelijke waarde van het licht vergeet, blijft er alleen een maand over die wordt geregeerd door het krijgen van cadeautjes. “Ga maar eens kijken welke taferelen zich soms in speelgoedwinkels afspelen… Terwijl deze tijd van oudsher juist een route is naar het licht. Naar hoop, vreugde, inspiratie. December is een reminder om banden te bevestigen en irritaties uit te praten, in plaats van ze te onderdrukken of uit te vechten. Júist het idee van licht kan ons helpen onszelf te verheffen, om compassie te laten ontstaan in plaats van irritatie.”

TENEN

Daarom pleit de stadsfilosoof ervoor deze Lichtjesavond op de oorspronkelijke manier te beleven. “We kunnen ons 8 december volledig richten op kraampjes en bandjes, maar dan missen we the point. Je bent niet alleen. Dus als er in de drukte iemand op je tenen gaat staan, probeer dan vanuit compassie en respectvol te reageren. Pick up the light / be with the light / create with the light! Je zult zien: dan gebeurt er op zo’n avond iets heel anders. We worden weer een gemeenschap. Dat is de werkelijke waarde van een lichtjesfeest.

Iemand moet die compassie weer in onze wereld brengen. Waarom niet jij?”

 

 

Kijk voor actuele informatie en activiteiten van de Stadsfilosoof Delft op zijnwebsite en op Facebook.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *