De stadsfilosoof wikt… Hoe helpen Delft helpt – en ook jou.

Eerst even een huishoudelijke mededeling: vanaf volgende week donderdag, 3 maart, houdt de stadsfilosoof weer open spreekuur. Bahorie is blij dat het spreekuur weer terug is. “Ik heb gemerkt dat veel Delftenaren het misten. Ik wil als stadsfilosoof benaderbaar blijven. Mensen kunnen zonder afspraak langskomen, iedereen is welkom.”

De bron

Op zijn eerdere spreekuren kwamen Delftenaren vooral langs met een vraag over hulp. “Hoe kan ik mijn klanten beter van dienst zijn? Iemand uit mijn omgeving heeft hulp nodig, maar wil zich niet laten helpen. En ook: ik krijg helemaal geen waardering voor wat ik allemaal voor hem of haar doe. Of: mijn buurman is heel veeleisend; ik geef hem een vinger en dan pakt hij mijn hele hand, en iets terugdoen ho maar. Dit soort kwesties. En daar word je niet gelukkig van – hoe je tegen deze kwestie aankijkt. Het goede nieuws is, dat je die ander niet nodig hebt om gelukkig te worden. Het gaat er ook niet om wat er precies is gebeurd. Het gaat erom hoe jij dat ervaart. Dat is de bron van je genoegen of je ongenoegen. Natuurlijk, je bereidheid om een ander te helpen is prima. En echt iemand helpen, kan een bron zijn van geluk, maar het is geen methode of trucje.”

Binnen of buiten jezelf

Wanneer is iemand helpen een methode of trucje? Bahorie: “Geluk buiten jezelf zoeken leidt niet tot geluk. Er is een diep menselijk verlangen om gelukkig te zijn. En waar zoeken we het? In geld, bezit, status, alcohol, macht, carrière, waardering, chocola, seks. Allemaal zaken waar je intens van kan genieten – tenzij je er afhankelijk van wordt en alleen maar op zoek kunt gaan naar meer. En als je met jouw bereidheid om een ander te helpen waardering van die ander wilt krijgen om gelukkig te worden – zelfs áls je dan die waardering krijgt, zal dat je niet duurzaam gelukkig maken.”

Parel

Bahorie wijst nog eens op het onderzoek naar geluk dat is gedaan. “Degenen die hulp bieden zonder verwachtingen of tegenprestatie, blijken het gelukkigst – ‘Ik help je en ik hoef er niets voor terug, in welke vorm dan ook’. Deze competentie om op een natuurlijke manier voor een ander klaar te staan, lijken we te zijn kwijtgeraakt – daar hebben we hulpinstanties voor in het leven geroepen. Misschien hebben we te vaak een droom over ons eigen leven en te weinig een droom voor ons gezamenlijk-leving. We missen een visie over waar we met Delft, met elkaar, niemand uitgesloten, heen willen. Wim Deetman heeft het in zijn onderzoek over Delft als een parel, als het hart van de Metropoolregio. Mooi, maar wat voor hart willen we zijn? Wat willen we dat mensen ervaren en onthouden als ze in Delft zijn geweest? Delft is alleen een parel als de Delftenaren pareltjes zijn. Als ze toeristen, onze gasten in de stad hulp bieden zonder voor hun vriendelijkheid een tegenprestatie te verwachten. Zodat deze mensen, als ze thuis zijn, iedereen in hun omgeving vertellen: ‘Ongelooflijk, ik werd helemaal gelukkig van die Delftenaren die zo gastvrij en behulpzaam zijn. Daar móet je naartoe!’ Dat klinkt als een hart van de Metropoolregio dat klopt.”

 

 

Vanaf donderdag 3 maart, wekelijks open spreekuur van de stadsfilosoof Hubertus Bahorie, van 10.00-11.30 uur in Grand Café Verderop bij De VAK aan de Westvest 9. Loop gerust binnen zonder afspraak. Op 3 maart spreekt Bahorie ’s middags om 13.30 uur tijdens Meet & Match over het thema ‘vriendschap’, eveneens in De VAK. Kijk voor meer informatie op de site of Facebookpagina van de stadsfilosoof.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *