De stadsfilosoof wikt… Bruggen bouwen
Er gapen kloven – tussen generaties, religies of politieke overtuigingen. En een stadsfilosoof heeft tot taak te helpen met bruggen bouwen, vindt Hubertus Bahorie. Wie bouwt mee op 2 oktober?
2 oktober is om meerdere redenen een bijzondere datum voor Bahorie. “Het is de geboortedag van Mahatma Gandhi. Het is de internationale Dag van de Geweldloosheid. Vorig jaar ben ik op 2 oktober begonnen als stadsfilosoof. En dit jaar gaan we op 2 oktober in Delft geschiedenis schrijven. Door bruggen te bouwen tussen mensen die moslim zijn en mensen die geen moslim zijn.”
Ervaringen delen
Bruggen bouwen? Elders in Europa worden juist hekken gebouwd en grenzen gesloten. “Dat kan gebeuren wanneer we niet uitgaan van mensen, maar van labels die we aan mensen hangen. Niets nieuws. De Hoekse en Kabeljouwse twisten – omdat gelabeld werd. De Beeldenstorm – omdat gelabeld werd. We doen het nog steeds, terwijl ontlabelen juist voor de verlichting kan zorgen waarnaar we op zoek zijn. Natuurlijk, we ervaren moeilijkheden, zorgen en angsten. Laten we ook deze ervaringen delen met elkaar.”
Beeldenstorm
Goed, angst delen – bijvoorbeeld de angst voor een intolerante islam. “Ja, ook binnen de islam woedt een Beeldenstorm”, zegt Bahorie. “Jij bent niet de enige die daar bang voor is, er is een hele vluchtelingenstroom op gang gekomen, mensen die voor hun leven vrezen, zoals de Hugenoten in een ver verleden voor hun leven vreesden en op de vlucht sloegen. Zij ervaren dat hun geloof ‘gekaapt’ wordt, en wordt gebruikt om de belangen van anderen te dienen. Die angst delen we dus. En dan is het goed om die uit te spreken. Graag nodig ik je uit om op 2 oktober jouw persóónlijke verhaal te vertellen en om te luisteren naar de persoonlijke verhalen van anderen.”
Eigen bron
Waarom vind jij de islam waardevol? Hoe is het om moslim te zijn? Op welke manier maakt de islam jou tot een beter mens? “Met deze vragen worden Delftenaren die moslim zijn, op 2 oktober uitgenodigd hún verhaal te vertellen. Niet om te getuigen wat Mohammed heeft gedaan of wat er in de koran staat geschreven, maar om van mens tot mens eigen belevingen te delen – onder het motto: verwijs niet naar andere bronnen, maar put uit eigen ervaring. En ook jij (als niet-moslim) bent welkom om te delen wat jóu tot een beter mens maakt. Eén van de gasten die daarover zijn verhaal zal vertellen, is Jonas Slaats, auteur van Soefi’s, Punkers en Poëten. Hij heeft zich als christen ondergedompeld in de islam. Hij zal vertellen hoe hij dat heeft ervaren en waarom hij zich daardoor een beter mens is gaan voelen. Door naar elkaar te luisteren, is er een connectie mogelijk voorbij de verschillen en kun je je verwonderen over de brug die je samen bouwt.”
Verwonderen
Over verwonderen gesproken: een jaar stadsfilosoof zijn heeft Bahorie veel verwondering gebracht. “Mijn doel een jaar geleden was om Delft in verwondering te brengen. Maar de Delftenaren hebben juist míj in verwondering gebracht. Ik heb me verwonderd over hoe sterk de behoefte aan verbondenheid zich heeft gemanifesteerd. Over hoe mensen reageren als ze ervaren dat verbinding ze ook echt verder brengt. Over de bereidheid om belangeloos wat voor een ander te doen. Of om bruggen te bouwen. En die verwondering maakt Delft tot een nog mooiere stad dan een jaar geleden.”
Vrijdag 2 oktober 2015: Ga de ontmoeting aan – bijeenkomst van Bruggen Bouwen Delft. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur, in de Al-Ansaar Moskee aan de Vulcanusweg 265a. Aanmelden: mail bruggenbouwendelft@xs4all.nl of bel 015-257 10 61.
Kijk voor de komende activiteiten van Hubertus Bahorie op zijn website en Facebook-pagina.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!