images0-persgroep-net

Bemiddelen tussen mensen en scherp luisteren naar hun ideeën

Op 18 november 2016 verscheen in het Algemeen Dagblad het volgende artikel over de stadsfilosoof:

Bemiddelen tussen mensen en scherp luisteren naar hun ideeën

Hubertus Bahorie zit op de helft van zijn termijn van vier jaar als stadsfilosoof. De gemeente omarmt de Delftse vrijwilliger.

Stadsfilosoof Hubertus Bahorie is zelfs al op zoek naar een opvolger. Via ‘inspirerende’ avonden in Theater de Veste en vier mini-filosofiecursussen in het Prinsenkwartier begin volgend jaar hoopt Bahorie dat zijn opvolger boven komt drijven. Op 2 oktober 2018 moet deze het stokje van hem overnemen.

Bahorie houdt sinds oktober 2014 iedere maandag gratis spreekuur tussen 9.30 en 11.30 uur in het Stadskoffyhuis aan de Oude Delft. Iedere Delftenaar kan er aanschuiven. Met een probleem, een vraag over Delftse politiek of beleid, of gewoon voor een gesprek.

Wijze bemiddeling
Soms ook bemiddelt hij in een gesprek tussen twee mensen over een onderwerp waar ze zelf niet goed uitkomen. Bahorie: ,,De stadsfilosoof is een symbool en valt niet samen met mijn persoonlijkheid. Het is een houding, waarbij je niet probeert een ander iets te leren maar hem stimuleert de wijsheid in zichzelf aan te spreken”, probeert hij uit te leggen.

Bij een dialoog hanteert hij een socratische manier van spreken: meevoelend. ,,Veel mensen zijn geneigd hun mening op tafel te leggen, maar daarmee wordt een probleem niet per se helder. Als je je eigen waarheden zoekbaar maakt in plaats van als uitgangspunt te nemen kom je veel opener te staan tegenover een kwestie of conflict.”

Transcendentaal humanisme
Bahorie (49) studeerde filosofie, verdiepte zich in transcendentaal humanisme en nam deel aan het World Teachers Training Program in Leiden. Als docent gaf hij filosofieles op de AVANS Hogescholen in Den Bosch en Breda. Momenteel geeft hij les in de vwo-bovenbouw van het Melanchton in Bergschenhoek. Daarnaast heeft hij een praktijk voor filosofie en levenskunst.

Zijn activiteiten voor de stad Delft doet hij vrijwillig en uit eigen beweging. Inmiddels heeft de stadsfilosoof de nodige bekendheid in Delft. Naast zijn spreekuur organiseert hij debatten en lezingen in de stad, op de website van de gemeente belicht hij elke maand een Delftse kwestie en iedere vrijdagochtend is hij op Stadsradio Delft te horen met een column.

Bron: Algemeen Dagblad

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *